Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 1 Président Camembert Naturalny 120g
- 1 puszka ananasa
- Kolorowy pieprz w młynku
- Brązowy cukier
Do dekoracji: świeża kolendra lub karambola
Sprzęt: palnik kuchenny
do skarmelizowania cukru
Crème brulee
z serem Camembert
i ananasem
Przepis
Ananasa dobrze odsączamy z zalewy, najlepiej na sitku odstawiając go na godzinę. Następnie w blenderze ucieramy go na mus, doprawiamy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.
Ćwiartki Camembert układamy na dnie małej, żaroodpornej miseczki,
następnie przykrywamy go musem ananasowym. Wstawiamy do piekarnika
na 15 minut. Wyciągamy
i posypujemy wierzch, grubą warstwą,
brązowego cukru,
który następnie opalamy palnikiem, aż uzyskamy twardą skorupkę.